Data publikacji:

Kuchenka spirytusowa. Jak działa? Jaką kupić?

Nic tak nie poprawia nastroju podczas biwaku lub trekkingu, jak ciepły posiłek. Choć można przygotować go na ognisku, w dobie suszy i pożarów lasu lepiej postawić na kuchenkę turystyczną. Najpopularniejsze są kuchenki gazowe, zasilane butlą lub kartuszami, ale w pewnych warunkach warto skorzystać z innych typów. Jak działa kuchenka spirytusowa i jakie ma zalety?

kuchenka spirytusowa

Jak działa kuchenka spirytusowa?

Trudno o prostszą w budowie kuchenkę niż kuchenka spirytusowa. Jest ona w zasadzie niewielkim zbiorniczkiem na paliwo, wyposażonym w niewielkie otwory rozprowadzające płomień dookoła. Wystarczy wlać niewielką porcję spirytusu, a następnie go podpalić, by zagotować wodę lub przyrządzić posiłek. Gaszenie polega natomiast na… odcięciu dostępu powietrza. Niektóre kuchenki spirytusowe mają w zestawie specjalne wieczko do gaszenia, w innych trzeba posiłkować się innymi elementami (np. przykrywką kubka) lub poczekać, aż całe paliwo się wypali.

Do zasilenia kuchenki spirytusowej można użyć nie tylko czystego spirytusu. Nada się niemal każde wysokokaloryczne paliwo, np. benzyna, denaturat czy inne alkohole. Czterdziestoprocentowy trunek nie zapewni jednak zbyt dużej kaloryczności i gotowanie na nim może być żmudne.

Zobacz także: Survivalowe triki: 5 porad, dzięki którym przetrwasz na biwaku czy kempingu

Zalety i wady kuchenki spirytusowej

Najprostszą kuchenkę spirytusową kupisz już za kilkanaście złotych i jest to jej największa zaleta. Dodatkowo waży zaledwie kilkadziesiąt, a nawet kilkanaście gramów (bez paliwa). To idealna kuchenka awaryjna, którą wykorzystasz wtedy, gdy rozpalenie ogniska nie jest możliwe. Warto mieć ją w ekwipunku turystycznym, choćby po to, by uzdatnić wodę. Do plusów kuchenki spirytusowej można zaliczyć także dostępność paliwa – spirytus dostaniesz niemal w każdym sklepie, nie tylko tym ze sprzętem turystycznym.
Jakie są wady kuchenki spirytusowej? Najpoważniejszą jest brak regulacji płomienia. Po podpaleniu paliwa ogień żyje własnym życiem, a jedyny sposób na jego kontrolowanie to ograniczanie dostępu powietrza. Tutaj wyłania się inna wada kuchenek spirytusowych – mogą nie współpracować z każdym rodzajem naczynia. Jeśli przykryjesz wszystkie otwory wentylacyjne, kuchenka zgaśnie. W niektórych przypadkach może również kopcić i brudzić. Kłopotliwe będzie również używanie kuchenki na wietrze. Uwaga! Płomień nie zawsze widać!

Jaką turystyczną kuchenkę spirytusową kupić?

Wybierając kuchenkę spirytusową, zwróć uwagę na to, czy ma nakrętkę z uszczelką. Dzięki temu nie trzeba przelewać niespalonego paliwa z powrotem do butelki. Ważną rzeczą jest też konstrukcja palnika. Otwory powinny być ulokowane w taki sposób, by garnek położony na kuchence ich nie zakrył. Przydatnym gadżetem jest dodatkowy ruszt, który pozwoli ci użyć większego garnka lub patelni. Lekkie kuchenki turystyczne na paliwo ciekłe najlepiej współpracują z niewielkimi kubkami. Zagotowanie 500 ml wody trwa ok. 8-10 minut, w zależności od temperatury otoczenia.

Co zamiast kuchenki spirytusowej?

W awaryjnej sytuacji kuchenka spirytusowa nada się doskonale, ale do regularnego biwakowania lepiej użyć innych rodzajów kuchenek. Najpopularniejszym wyborem jest kuchenka gazowa na kartusze. Nakręcany na kartusz palnik jest równie lekki, a przy tym znacznie wygodniejszy w użyciu oraz bezpieczniejszy. Co najważniejsze, umożliwia regulację płomienia. Jadąc w rejony, gdzie dostęp do turystycznych kartuszy jest trudny, warto wybrać kuchenkę na benzynę, którą dostaniesz w każdym zakątku świata. Jeśli lubisz kontakt z naturą i zależy ci na namiastce ogniska, ciekawą alternatywą jest składana kuchenka na szczapki drewna. Pamiętaj jednak, by nie używać jej bezpośrednio na ściółce lub suchej trawie.