Jak wydobyć aromatyczny smak mięsa?
Jak zrobić z beczki wędzarnię? Na samym początku umieść w beczce odpowiedni pręt na wędliny, ryby i kiełbasy. Jakie mięso będzie najlepszym wyborem? Wszystko zależy od twoich upodobań i gustu kulinarnego. Jeśli chcesz zachwycić większość swoich znajomych i rodzinę, to postaw na wieprzowe żeberka. Natomiast dla wegetarian wybierz odpowiedni ser, który również ulegnie tej obróbce termicznej. Co więcej, musisz wiedzieć, że wędzenie przedłuża ważność produktów. Zatem w ten prosty sposób uzyskasz wędliny, które wykorzystasz w następnych porach roku.
Cały proces polega jednocześnie na nadaniu aromatu, zapachu i smaku, a z drugiej strony działa bakteriobójczo. W związku z tym na powierzchni jedzenia nie mogą rozwijać się żadne drobnoustroje, które zresztą odpowiadają za przyspieszenie procesu gnicia. Ta metoda wykorzystywana jest nie tylko do wędlin i kiełbas, lecz także ryb. Dlatego, jeśli jesteś fanem makreli, łososia i innych gatunków, to na twoim ogródku musi stanąć wędzarnia z beczki. Jak zrobić, żeby takie przedsięwzięcie się powiodło? Wystarczy, że ustawisz ją na niewielkim podwyższeniu, a dym odprowadzisz za pomocą rury, która z kolei powinna przechodzić w rowie o głębokości 40 cm. Nie zapomnij także, aby przykryć palenisko, co pozwoli uniknąć utraty cennego dymu wędzarniczego. Zwróć szczególną uwagę na jakość drewna, bo to znacząco wpłynie na ostateczny smak mięsa, ryb i serów. Jeśli chodzi o kwestie aromatyczne, to idealnie sprawdzi się jabłoń, grusza lub śliwka. Oprócz tego możesz skorzystać z twardych drzew liściastych, czyli olchy, buku, dębu, a także jesionu. Kiedy zastanawiasz się, jak zrobić wędzarnię z beczki, to najlepszym rozwiązaniem będzie wyżej przedstawiony schemat.