Data publikacji:

Jak zrobić wędzarnię z beczki?


Wędzenie to jedna z najprostszych i najstarszych metod konserwacji żywności. Oprócz tego należy zwrócić szczególną uwagę na walory smakowe, które gwarantuje wyjątkowy dym wędzarniczy. Takie smakołyki umilają nam każde święta czy uroczystości rodzinne. Dlatego koniecznie zastanów się nad stworzeniem własnej wędzarni w domowych warunkach. Tym bardziej, że wystarczy ci wyłącznie metalowa beczka, przewód w postaci rury i palenisko. Taki zestaw nie kosztuje wiele, a możesz uzyskać naturalny smak bez szkodliwych dodatków. Pojawia się pytanie: jak zrobić wędzarnię z beczki?
beczka

Jak zbudować wędzarnię z beczki?


Wędzarnia z beczki to wyzwanie dla wszystkich fanów majsterkowania we własnym zaciszu domowym. W ten prosty sposób zaoszczędzisz mnóstwo pieniędzy, bo profesjonalna wędzarnia kosztuje nawet kilkaset złotych. Jeśli chcesz, aby na twoim stole zagościły pyszne smakołyki bez konserwantów, to musisz zaopatrzyć się w metalową beczkę. Kolejnym niezbędnym elementem będzie przewód wędzarniczy, którym może zostać nawet metalowa rura. Prawdziwi pasjonaci doskonale wiedzą, jakie mięso nadaje się do tego typu obróbki termicznej. Jednak początkujący powinni skupić się przede wszystkim na wieprzowinie, której wędzenie jest bardzo łatwe. Koniecznie wybierz takie części jak łopatka czy żeberka. Jeśli zdecydujesz się na domową wędzarnię, to przed rozpoczęciem należy obgotować mięso. Następnie poddać obróbce przez minimum kilkanaście godzin w temperaturze nie wyższej niż 100 stopni Celsjusza. Wówczas wydobędziesz ten słodkawy i aksamitny smak wieprzowiny.

Każdy mężczyzna marzy o kawałku dobrej wołowiny w swojej domowej wędzarni. Metalowa beczka nadaje się do tego idealnie. Pyszny i gorący mostek w towarzystwie wędzonego drobiu, to prawdziwy przysmak w trakcie wszystkich rodzinnych spotkań lub ogrodowych imprez. Co więcej, konstrukcja domowej wędzarni jest na tyle prosta, że wszystkie smakołyki możesz przygotować na krótko przed wydarzeniem. Jak zrobić wędzarnię z beczki? W tym celu koniecznie odwiedź strony internetowe z odpowiednim sprzętem. Jeśli chcesz uzyskać perfekcyjny efekt, to zainwestuj w termometr. Dzięki temu będziesz mógł kontrolować temperaturę, a mięso uzyska najlepszy możliwy smak. Oczywiście elementem obowiązkowym jest sama metalowa beczka i przewód w postaci rury. Oprócz tego musisz wygospodarować miejsce w swoim ogródku, gdzie stanie wędzarnia.

Wędzarnia z beczki – konstrukcja


Jak zrobić wędzarnię z beczki? Schemat jest prosty i przejrzysty zarówno dla pasjonatów, jak i początkujących. W tym celu musisz zaopatrzyć się w metalową beczkę i metalową rurę. Niezbędny element stanowi tu rów o odpowiedniej głębokości, którym poprowadzisz przewód wędzarniczy. Najczęściej stosowana jest szerokość 30 cm, aby rura mogła swobodnie przechodzić do paleniska. Dym nie powinien uciekać, dlatego rów musi zostać przysłonięty przez blachę, deskę lub w inny wybrany sposób. Dzięki temu uzyskasz aromatyczny zapach i smak, którym zaskoczysz wszystkich swoich gości. Przy okazji istotne okazuje się również miejsce, gdzie stanie wędzarnia. Nie zapominaj, że zapach może być uciążliwy, dlatego zrezygnuj z postawienia jej przy oknie lub w okolicy schnącego prania.

Beczka metalowa – materiał na wędzarnię?


Jak zrobić wędzarnię z beczki metalowej? Pytanie wydaje się proste i taka sama jest również odpowiedź. Schemat takiego urządzenia został omówiony wyżej. Jednak dużo bardziej skomplikowaną kwestią okazuje się dobór przypraw, mięsa, temperatury i czasu obróbki. Niezbędną wiedzę dostarczy ci książka z przykładowymi przepisami na wędzoną rybę, wędliny czy kiełbasę. Z kolei, jeśli chodzi o aromaty, to świetnie sprawdzi się słodka papryka, biały pieprz, gałka muszkatołowa, imbir, owoce jałowca, kolendra i wiele innych wyrazistych przypraw. Dzięki temu twoje wyroby nabiorą oryginalnego smaku. Wielu pasjonatów wędzi mięso na większą skalę, a w takim przypadku musisz wiedzieć, że dodatki kupowane hurtowo są o wiele bardziej opłacalne niż małe opakowania z marketu. Zatem nad pytaniem: jak zrobić wędzarnię z beczki, należy zastanowić się również pod względem przygotowania wyrobów. Wówczas wędzarnia spełni twoje oczekiwania nie tylko pod względem funkcjonalności, ale przede wszystkim wydobywania głębi smaku.

Jak wydobyć aromatyczny smak mięsa?


Jak zrobić z beczki wędzarnię? Na samym początku umieść w beczce odpowiedni pręt na wędliny, ryby i kiełbasy. Jakie mięso będzie najlepszym wyborem? Wszystko zależy od twoich upodobań i gustu kulinarnego. Jeśli chcesz zachwycić większość swoich znajomych i rodzinę, to postaw na wieprzowe żeberka. Natomiast dla wegetarian wybierz odpowiedni ser, który również ulegnie tej obróbce termicznej. Co więcej, musisz wiedzieć, że wędzenie przedłuża ważność produktów. Zatem w ten prosty sposób uzyskasz wędliny, które wykorzystasz w następnych porach roku.

Cały proces polega jednocześnie na nadaniu aromatu, zapachu i smaku, a z drugiej strony działa bakteriobójczo. W związku z tym na powierzchni jedzenia nie mogą rozwijać się żadne drobnoustroje, które zresztą odpowiadają za przyspieszenie procesu gnicia. Ta metoda wykorzystywana jest nie tylko do wędlin i kiełbas, lecz także ryb. Dlatego, jeśli jesteś fanem makreli, łososia i innych gatunków, to na twoim ogródku musi stanąć wędzarnia z beczki. Jak zrobić, żeby takie przedsięwzięcie się powiodło? Wystarczy, że ustawisz ją na niewielkim podwyższeniu, a dym odprowadzisz za pomocą rury, która z kolei powinna przechodzić w rowie o głębokości 40 cm. Nie zapomnij także, aby przykryć palenisko, co pozwoli uniknąć utraty cennego dymu wędzarniczego. Zwróć szczególną uwagę na jakość drewna, bo to znacząco wpłynie na ostateczny smak mięsa, ryb i serów. Jeśli chodzi o kwestie aromatyczne, to idealnie sprawdzi się jabłoń, grusza lub śliwka. Oprócz tego możesz skorzystać z twardych drzew liściastych, czyli olchy, buku, dębu, a także jesionu. Kiedy zastanawiasz się, jak zrobić wędzarnię z beczki, to najlepszym rozwiązaniem będzie wyżej przedstawiony schemat.
Marcin Krawczyk