Data modyfikacji:

Czym jest żywność liofilizowana?

Zastanawiasz się, jakie jedzenie zabrać ze sobą na survivalowy wypad? A może szukasz przekąsek, które po prostu sprawdzą się podczas zwykłego wyjazdu w góry? Żywność liofilizowana okazuje się nieoceniona wtedy, gdy trudno o przygotowanie pełnowartościowego posiłku.

żywność liofilizowana

Czym jest jedzenie liofilizowane?

Posiłki liofilizowane powstają wskutek procesu liofilizacji. Polega on na tym, że produkt zostaje zamrożony w temperaturze -40 stopni Celsjusza, a następnie włożony do komory próżniowej. Wskutek wzrostu temperatury w próżni dochodzi do sublimacji cząsteczek wody – ze stanu stałego (lodu) przechodzą one w stan gazowy. Cały proces trwa około 24 godziny.

Choć dziś żywność liofilizowana kojarzona jest przede wszystkim z wakacjami w spartańskich warunkach, warto wiedzieć, że jej wynalazcom przyświecał inny cel. Liofilizowane jedzenie wynaleziono bowiem z myślą o… astronautach. To właśnie dlatego bardzo często bywa nazywane „kosmiczną żywnością”.

Czy dania liofilizowane to jedzenie instant?

Nic bardziej mylnego! Żywność liofilizowana to wbrew wielu mitom nie „jedzenie z torebki”. Liofilizacji można poddać bardzo wiele zdrowych produktów, które wykorzystasz do przygotowania wartościowego posiłku w wymagających warunkach. Mało tego, od kiedy świat poznał żywność liofilizowaną, wiele osób zamiłowanych w odpoczynku na łonie natury przestało stosować niezdrowe dania w kilka minut.

Żywność liofilizowana – jak zrobić?

Aby z liofilizowanego produktu przygotować pyszny posiłek, wystarczy zalać go gorącą wodą, dobrze wymieszać i odczekać kilka minut. Pozbawiona wilgoci żywność szybko wchłonie wodę, dzięki czemu powróci niemal do tej samej postaci, którą miała przed liofilizacją.

Zalety żywności liofilizowanej

  • Posiłki liofilizowane produkowane są z myślą o osobach, które często wędrują i prowadzą survivalowy styl życia, który uniemożliwia przygotowywanie normalnych dań. To również świetna propozycja dla osób lubiących długie wycieczki rowerowe.
  • Żywność liofilizowana przydaje się również w długich podróżach samochodowych. Jeśli nie chcesz zatrzymywać się na obiad w restauracji, wystarczy, że zabierzesz ze sobą liofilizowany posiłek i ciepłą wodę w termosie.
  • Dzięki procesowi liofilizacji różne produkty spożywcze, takie jak mięso, owoce czy warzywa, zyskują dłuższy termin przydatności do spożycia. Pozbawienie jedzenia wody sprawia, że nie rozwijają się w nim bakterie odpowiedzialne za jego rozkład.
  • Liofilizacja żywności sprawia, że jej waga maleje nawet o 90%. Żywność liofilizowana jest więc bardzo lekka i zajmuje niewiele miejsca, dlatego bez problemu zmieścisz w plecaku sporo przekąsek – nawet wybierając się na kilkunastodniową wyprawę.
  • Większość składników odżywczych w jedzeniu poddanym liofilizacji pozostaje nietknięta. Szacuje się, że odparowaniu wraz z wodą podlega jedynie 2% cennych składników. Żywność liofilizowana może być więc energetyczna i zdrowa – w odróżnieniu od sklepowych błyskawicznych dań.

Jakie produkty liofilizowane znajdziesz na rynku?

Liofilizowana żywność cieszy się tak dobrą sławą, że zakupienie nawet kilkuskładnikowego posiłku w tej wersji nie będzie problemem. Gulasz z kaszą, tikka masala, a może bigos? Wszystkie te dania można poddać liofilizacji i zabrać ze sobą nawet w długą wędrówkę.

W sieci znajdziesz liofilizowane osobne produkty, takie jak owoce i warzywa. Jeśli na wyprawę chcesz zabrać słodkie i zdrowe przekąski, idealnym rozwiązaniem będą liofilizowane truskawki, maliny, żurawina. Wybór jest naprawdę spory!

Dużą popularnością wśród miłośników outdooru cieszy się również poddana liofilizacji wołowina. To smaczna i dostarczająca sporo energii przekąska, którą warto zabrać ze sobą na górską wyprawę czy rowerową wycieczkę.

Lubisz słodycze? Na rynku znajdziesz je również w liofilizowanej wersji. Oczywiście, takie batoniki są o wiele zdrowsze niż tradycyjne słodkości – znajdziesz w ich m.in. owoce oraz zboża.

Czy jedzenie liofilizowane jest smaczne?

Z pewnością zastanawiasz się, czy liofilizowane produkty po zalaniu wodą odzyskują również swój smak. Dobra wiadomość jest taka, że po liofilizacji nie ulega on znaczącej zmianie. Nie odzyskasz jednak chrupkości pieczonego mięsa lub świeżych warzyw i owoców.

Biorąc pod uwagę mnóstwo dostępnych smaków żywności liofilizowanej, każdy bez problemu znajdzie coś dla siebie. Tradycyjne potrawy, dania wegetariańskie czy słodkości – w zależności od kulinarnych upodobań każdy będzie w stanie skompletować swój outdoorowy jadłospis z „kosmicznego jedzenia”.

Żywność liofilizowana – gdzie kupić?

Liofilizowane jedzenie najłatwiej znaleźć w internetowych sklepach dla sportowców. Bez problemu znajdziesz je również w ofertach firm produkujących sprzęt biwakowy. Warto pamiętać, że żywność liofilizowana stacjonarnie może osiągać spore ceny, dlatego zdecydowanie bardziej korzystnie jest zamawiać ją w sklepach online.

Żywność liofilizowana – idealna w każdej podróży

Żywność liofilizowana to świetna alternatywa dla niezdrowych dań błyskawicznych, z której możesz skorzystać nawet w polowych warunkach. Szeroki wybór liofilizowanych produktów sprawia, że nawet z dala od cywilizacji przygotujesz pyszne, sycące i zdrowe danie.