Sumik karłowaty – rozmiary, przepisy związane z łowieniem go i walory smakowe
Sumik karłowaty najczęściej osiąga wielkość rzędu około 20 - 25 centymetrów. Maksymalna wielkość, jaką osiąga ta ryba w Polsce, to 30 centymetrów. W swoim naturalnym środowisku sumiki karłowate osiągają nawet powyżej pół metra. Ryba ta podatna jest na silne karłowacenie, dlatego nie jest ona traktowana jako gatunek o znaczeniu gospodarczym. Choć w przypadku rekreacyjnego wędkarstwa, taki okaz często jest mile widziany – choć zdobycz ta nie jest świadectwem wysokich umiejętności wędkarza, a przez jego powszechność spotykamy go bardzo często, wielu wędkarzy podkreśla bardzo dobre walory smakowe przygotowanego z sumika posiłku. Sumik karłowaty posiada dosyć mało ości – to dodatkowy walor, na który warto zwrócić uwagę. Ważne jest także to, żeby po złowieniu sumika karłowatego nie wyrzucać go do wody. PZW odniosło się do jego nadmiernej obecności na terenach naszego kraju w taki sposób, że zakazało wypuszczania go do jakichkolwiek wód, łącznie z łowiskiem, w którym został złowiony. Przeniesienie sumika karłowatego do innego akwenu jest działaniem skrajnie nieodpowiedzialnym i przyczyniającym się do ubożenia fauny.