Postaw garnek na palniku i doprowadź całość do wrzenia. Następnie zmniejsz moc do minimum i gotuj słoiki przez ok. godzinę. Po godzinie wyłącz palnik i zostaw słoiki do ostudzenia w wodzie na 24 godziny. Następnie powtórz czynności – zagotuj wodę, pasteryzuj konserwę przez godzinę i zostaw do ostudzenia w wodzie.
Powtórz czynności raz jeszcze po 24 godzinach – zagotuj wodę, pasteryzuj słoiki przez godzinę i wyłącz palnik. Następnie wyjmij słoiki z wody i ustaw na czystej ściereczce do góry dnem. Rano odwróć wszystkie słoje i skontroluj ich pokrywki. Wszystkie powinny być wklęsłe – to oznaka poprawnej pasteryzacji! Tak przygotowane domowe konserwy mięsne wytrzymają przez kilka miesięcy w lodówce lub chłodnej spiżarni.
Składniki:- 1 kg mięsa (wieprzowego, wołowego lub mieszanki)
- 1-2 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki żelatyny (można pominąć)
- 2 zmiażdżone ząbki czosnku
- 1/2 szklanki wody + kilka łyżek
- ulubione przyprawy, np. pieprz i majeranek
Jak zrobić domową konserwę w słoiku? Mięso pokrój w kostkę i zmiel w maszynce do mięsa. Żelatynę namocz w kilku łyżkach wody, a następnie podgrzej do rozpuszczenia. Do mięsa dodaj sól, czosnek oraz przyprawy i namoczoną żelatynę oraz wodę.