Przeczytaj również: Jak zrobić wędzarnię z beczki?
Wędzarnia z beczki
Najtańszym i najprostszym sposobem na uzyskanie wędlin domowej roboty jest wędzarnia wykonana z beczki. Do jej budowy potrzebna jest tylko beczka i metalowa rura, którą dym popłynie z paleniska. Beczka może być zarówno drewniana, jak i metalowa. W przypadku metalowej należy pamiętać, że w środku nie może być ona malowana oraz nie może zawierać zanieczyszczeń chemicznych. Specjalne metalowe beczki na wędzarnię możemy nabyć w sklepie. Są one wyposażone w uchwyty do przenoszenia, poprzeczki do zawieszania mięsa oraz dokładnie dopasowane pokrywy.
Jak zbudować wędzarnię z drewna?
Drewniana wędzarnia tak naprawdę nadaje się do wędzenia metodą „na zimno”. Przystępując do jej budowy z wykorzystaniem drewna jako budulca, przede wszystkim musimy wykonać projekt, według którego wykonamy naszą wędzarnię i zgromadzić odpowiednie materiały i narzędzia. Jeżeli już wiemy, z czego i gdzie będziemy budować, przygotujmy miejsce na wylewkę pod palenisko oraz pod wędzarnik (komora, w której zawieszamy wędlinę). Pamiętajmy, że oba te miejsca powinny być oddzielone od siebie w odległości około 1,5 metra. Z reguły dno wylewki wysypuje się kamieniami, które w dalszej kolejności zalewa się betonem.
Kolejnym etapem powstawania wędzarni jest połączenie paleniska z wędzarnikiem rurą kominową, którą popłynie dym. Rura ta może zostać zamurowana bądź za mocowana luźno. Należy pamiętać, żeby wylot rury (w wędzarniku) był położony wyżej niż w palenisku.
Jeżeli mamy już wykonane połączenie, przystępujemy do wykonania szkieletu naszej wędzarni. Do niego będziemy przybijać deski, dlatego musi on być solidny i wykonany ze stosunkowo szerokich i grubych elementów. Im wyższy szkielet, tym większy będzie wędzarnik, a co za tym idzie, więcej miejsca do powieszenia mięsa (na kilku poziomach).
Kolejnym etapem naszej budowy będzie wykonanie ścian. Powstaną one z desek przymocowanych do szkieletu. Możemy je przykręcić wkrętami lub po prostu przybić gwoździami. Pamiętajmy, że w tym etapie wykonujemy też spadzisty daszek z kominem. Komin powinien umożliwiać regulowanie natężenia dymu wewnątrz wędzarni. Na koniec komorę wędzarni od wewnątrz obijamy oheblowanymi deskami i montujemy szczelne drzwiczki.
Najczęściej wędzarnia drewniana ma kształt domku z odpowiedniej długości kominem oraz szczelnie zamykanymi drzwiczkami (aby uniknąć wydostawania się dymu innymi miejscami niż komin). Wszelkie nieszczelności w konstrukcji będą niekorzystnie wpływać na utrzymanie odpowiedniej temperatury wewnątrz wędzarni. Pamiętajmy, że jednym z najważniejszych elementów każdej wędzarni jest właściwie przygotowane palenisko. To właśnie od niego (i rodzaju drewna) przede wszystkim zależy smak naszych wędzonek. Prawidłowo zrobione palenisko musi być odpowiednio duże po to, by można w mim było uzyskać temperaturę w przedziale od 230 do 500 stopni Celsjusza. Ścianki właściwie wykonanego paleniska nie mogą pochłaniać temperatury oraz stykać się z żarem.