Data publikacji:

Jak rozpalić ognisko? Wskazówki dla prawdziwego mężczyzny

Rozpalanie ogniska to umiejętność, jaką każdy mężczyzna powinien mieć w małym palcu. Jak się jednak okazuje, nie jest to tak proste, jak mogłoby się wydawać. W tym tekście podpowiadamy czym i przede wszystkim jak rozpalić ognisko. Znajdziesz tu również rodzaje ognisk oraz informacje na temat drewna niezbędnego do rozpalenia ogniska.

jak rozpalić ognisko

Czym rozpalić ognisko? Zrobisz to nie tylko zapalniczką lub zapałką

Umówmy się – rozpalanie ogniska za pomocą zapalniczki lub zapałek jest najprostsze. To najlepsze źródło ciepła, które obok powietrza i paliwa jest podstawą ognia. O ile zapałki mogą się łatwo przemoczyć, zapalniczki są na tyle niezawodne, że podołają niemal w każdych warunkach.

To jednak nie wszystkie sposoby na krzesanie ognia. Jeśli masz w sobie żyłkę bushcraftowca, harcerza lub miłośnika survivalu, poćwicz dodatkowe sposoby inicjowania ognia. Jednym z najbardziej niezawodnych narzędzi do wytwarzania iskier jest krzesiwo – zarówno to tradycyjne, jak i współczesne – syntetyczne. Krzesiwo zadziała w każdych warunkach, nawet na mrozie czy podczas ulewy. Oprócz tego dobrym pomysłem jest opanowanie techniki rozpalania ogniska lupą (np. ze scyzoryka) lub łukiem ogniowym. Nawet jeśli nigdy nie sprawdzisz tych technik w awaryjnych sytuacjach, dają mnóstwo satysfakcji.

Tylko suche drewno

Podstawą bezproblemowego rozpalania ogniska jest zebranie właściwego opału. Popularnym błędem jest zbieranie świeżysz gałęzi i szczapek, pełnych soków. Nie warto korzystać także z mokrego drewna, zalegającego na ziemi. Takie drewno będzie palić się bardzo opornie, wydzielając duże ilości dymu lub nie zapali się wcale.

Jak więc znaleźć suche drewno? Przede wszystkim poszukaj ususzonych drzew oraz gałęzi. Na rozpałkę nadadzą się m.in. gałązki świerkowe (zawierają łatwopalną żywicę) lub gałązki brzozy. Suche drewno rozpoznasz po tym, że bez trudu się łamie i wydaje głośny trzask. Pamiętaj, by nie ścinać ani nie okaleczać zdrowych drzew!

Jaki typ ogniska?

Sposób ułożenia polan zależy głównie od tego, do czego zamierzasz wykorzystać ognisko. Inaczej ułożysz drewno by się ogrzać, przygotować posiłek lub wykorzystać paliwo jak najoszczędniej. Jakie są najpopularniejsze typy ognisk?
  • Wigwam – najpopularniejszy i najbardziej efektowny rodzaj ogniska. Polana ułożone są dookoła rozpałki i skierowane w górę. Zapewnia dużą ilość ciepła i świetnie sprawdza się np. podczas pieczenia kiełbasek. Wadą jest to, że zużywa sporo drewna.
  • Studnia – bardziej oszczędny sposób na rozpalenie ogniska. Polana układane są naprzemiennie (po dwa), co pozwala osiągnąć wysoką konstrukcję. Wewnątrz znajduje się podpałka. Tego rodzaju ognisko jest nieco trudniejsze do rozpalenia, ale zapewnia równomierny ogień przed długi czas.
  • Gwiazda – idealny typ ogniska do gotowania. Długie kłody kładzione są po okręgu na ziemi i stykają się końcami w centralnym punkcie ogniska, gdzie znajduje się podpałka. Dokładanie opału polega na przysuwaniu kłód do środka. Zaletą ogniska gwiaździstego jest duża oszczędność opału i możliwość gotowania kładąc garnek lub patelnię bezpośrednio na rozłożystych kłodach.

Przygotowanie podpałki

Do rozpalenia ogniska potrzebna jest podpałka. Co zrobić, gdy nie masz podpałki w kostce, w płynie lub nawet suchej gazety? Wykorzystaj jedną z poniższych rozpałek! Znajdziesz je lub wykonasz niemal wszędzie.
  • Kora brzozy – zawiera łatwopalne olejki.
  • Sucha trawa
  • Wióry drzewne (np. zeskrobane nożem)
  • Patyk pierzasty
  • Drobne suche gałązki
  • Smolne szczapki – żywiczne fragmenty drewna, znajdziesz je przy korzeniach wiatrołomów iglastych.
  • Materiał higieniczny – np. chusteczka, płatek kosmetyczny, bandaż.

Jak przygotować drewno na ognisko?

Dlaczego niektórym nie udaje się rozpalić ogniska, nawet przy użyciu gazet i suchego drewna? Najczęstszym błędem jest próba rozpalania zbyt dużych kawałków drewna. Podpałką nie rozpalisz dużych szczapek drewna, więc nie ma sensu marnować na to cennej rozpałki. Zamiast tego przygotuj opał o trzech stopniach rozdrobnienia, które będziesz dokładać systematycznie, wraz z zajęciem się poprzednich warstw.

Cały opał przygotuj zawczasu, zanim jeszcze rozpalisz zapałkę. Dzięki temu unikniesz zgaszenia ognia i rozpoczynania wszystkiego od nowa. Zacznij od przygotowania podpałki, którą podpalisz zapalniczką, zapałką lub krzesiwem. Następnie dołóż drobne gałązki o średnicy kilku milimetrów, które natychmiast się zapalą. Kolejny krok to patyki lub szczapki o średnicy palca. W tym momencie ognisko powinno być już na tyle ustabilizowane, że możesz obudować je szerszymi polanami.
Do przygotowania opału najwygodniej użyć piłę oraz siekierkę, ale bez trudu obędziesz się i bez nich. Drobniejsze gałązki połamiesz w rękach, a grubsze przepalisz już na ognisku. Niezwykle przydatny będzie wytrzymały nóż, którym wykonasz m.in. patyki pierzaste. W awaryjnych sytuacjach możesz również nim batonować, czyli łupać kawałki drewna, pobijając głownię kawałkiem drewna. Zabierając do lasu lub nad jezioro ostre narzędzia, pamiętaj jednak o tym, by mieć przy sobie apteczkę – to absolutna podstawa.
Autor: Szymon Sonik