Jeśli jesteś sam, swój posiłek możesz jeść z niewielkiego garnka, jednak w większej grupie konieczne będą talerze lub miski do podania. Nie zapominajmy też o widelcu, łyżce czy kubku. Świetną opcją są składane silikonowe miski, które nie zajmują dużo miejsca w plecaku, a po rozłożeniu są na tyle pojemne, aby pomieścić posiłek dla jednej osoby. Są one lekkie i poręczne oraz łatwo je umyć. Podobnymi cechami wyróżniają się naczynia plastikowe, jednak nie są one składane, dlatego zajmą ci więcej miejsca w plecaku. Zdecydowanie najlepsze będą
naczynia i sztućce turystyczne, na przykład zestawy. Wszystkie elementy powinny być lekkie i wytrzymałe, najczęściej wykonuje się je z wytrzymałego tworzywa lub metalu. Idealnie, jeśli można je wygodnie złożyć. Kompletując sztućce, nie zapomnij o nożu do krojenia lub wielofunkcyjnym scyzoryku. Nóż lub scyzoryk punkt obowiązkowy w każdym outdoorowym ekwipunku – w terenie może przydać się w najróżniejszych sytuacjach. Scyzoryk będzie wszechstronniejszym rozwiązaniem, jednak nóż z prawdziwego zdarzenia może okazać się przydatny również podczas przygotowywania posiłków. Jeśli zależy ci na maksymalnym ograniczeniu dodatkowego ekwipunku, dobrą opcją będzie spork. Jest to hybryda, która łączy w sobie wszystkie najważniejsze sztućce. To wygodne rozwiązanie, jeśli twoje outdoorowe posiłki składają się głownie z żywności liofilizowanej. Gdybyś chciał na biwaku porwać się na bardziej skomplikowane kulinarne ekscesy, spork może nieco popsuć twój posiłek pod względem wygody jego spożywania.