Data publikacji:

Kuchnia polowa – co powinna zawierać? Czego potrzebujemy do kuchni polowej?

Wypoczynek na łonie natury nie ma sobie równych. Jeśli zamierzasz uciec z dala od miasta, zapakuj namiot lub zabierz przyczepę kempingową i ruszaj w drogę. Żeby wyprawa się udała, zaplanuj wcześniej kuchnię turystyczną, w której będziesz przygotowywał posiłki. Dzięki temu nic cię nie zaskoczy, a dobre jedzenie doda ci sił do odkrywania piękna natury. Nawet mała kuchnia polowa pozwoli ci na zaparzenie kawy i podgrzanie gotowego dania. Co powinieneś zabrać ze sobą na kemping, żeby było to możliwe?
kuchnia polowa

Nowoczesna kuchnia polowa a wojskowa

Charakterystyczne przyczepki z wielkimi kotłami to obraz, który pojawia się przed oczami, kiedy myślimy o wojskowej kuchni polowej. Ze współczesnym biwakowaniem łączy je przede wszystkim mobilność i cel, jakim jest zapewnienie ciepłych posiłków podczas postoju.
Kempingowa kuchnia polowa może wyglądać różnie, a możliwości jest bardzo dużo. Wybór zależy od sposobu, w jaki się przemieszczasz, liczby osób, które planujesz nakarmić oraz twoich potrzeb. Jedno jest pewne – nawet poruszając się piechotą, z powodzeniem możesz zabrać ze sobą najważniejsze sprzęty, które umożliwią ci komfortowe biwakowanie.

Sposoby na kuchnię polową – kociołek, palnik, a może kuchenka?

Jak urządzić kuchnię polową podczas kempingu? Można to zrobić w sposób tradycyjny lub bardziej nowoczesny. Zależy to od upodobań i potrzeb. Jeśli planujesz gotować pełnowymiarowe posiłki dla dużej grupy osób, najlepszy będzie duży kociołek zawieszony nad ogniskiem. Chcąc ograniczyć bagaż, wybierz natomiast malutkie palniki i składane naczynia.
Kociołek biwakowy – naturalne kuchnie polowe
Jaka kuchnia polowa będzie najlepsza dla wielbicieli natury i gotowania? Są osoby, które uwielbiają kuchenne eksperymenty, bez względu na okoliczności. Dla nich najlepiej sprawdzi się model kuchni z kociołkiem zawieszonym nad ogniskiem. Kuchnia polowa z kociołkiem to sposób na przygotowywanie pełnowartościowych posiłków od podstaw dla dużej grupy osób.
Kociołki nazywane są różnie: węgierskimi, harcerskimi, turystycznymi, traperskimi lub bushcraftowymi. Nazwa nie ma jednak w tym przypadku żadnego znaczenia. Są to po prostu duże garnki z uchwytem w kształcie łuku, który umożliwia zawieszenie ich nad ogniskiem. Można to zrobić na specjalnym metalowym stelażu lub wykonać go samodzielnie z patyków, co jest prawdziwym wyzwaniem.
Palniki – idealny sposób na małą kuchnię polową
Od lat turyści przemieszczający się z namiotem cenią najbardziej różnego rodzaju palniki. Z biegiem czasu ich producenci zadbali o lepszą jakość i niską wagę, dlatego współczesne palniki są wygodniejsze niż kiedykolwiek. Najpopularniejszym sposobem na bazę dla małej kuchni polowej jest kuchenka gazowa, która składa się z niewielkiego palnika i butli z gazem zwanej kartuszem. Dostępne są również kuchenki na spirytus lub benzynę, oferują jednak słabszy płomień.
Kuchenka elektryczna turystyczna
Jeżeli planujesz wyjazd na zorganizowane pole kempingowe, gdzie z łatwością podłączysz się do prądu, a w dodatku podróżujesz samochodem lub kamperem, najwygodniejsza może okazać się mała kuchenka elektryczna. Nie będziesz używał otwartego ognia, nie zabraknie ci gazu, a gotowanie będzie bardzo komfortowe. Jeżeli nie masz nic przeciwko nowoczesnym rozwiązaniom w trakcie swojej podróży i niestraszna ci większa waga bagażu, możesz nawet zaopatrzyć się dodatkowo w klasyczny czajnik elektryczny. To wciąż kuchnia polowa, jednak wykorzystująca zdobycze cywilizacji.

Czego potrzebujesz do kuchni polowej?

W biwakowej kuchni polowej potrzebujesz przede wszystkim sposobu na serwowanie ciepłych posiłków. Musisz jednak wszystko dokładnie przemyśleć – w jaki sposób będziesz gotował i serwował swoje dania, gdzie będziesz przechowywał produkty i co będziesz jadł. Czego oprócz kuchenki potrzebujesz w swojej kuchni polowej?
Garnki i czajniki
Jeżeli nie stosujesz kociołka, niezbędne będą ci naczynia do gotowania, przydatne są garnki, mała patelnia i czajnik, najlepiej dostępne w zestawie, ale równie dobrze możesz poradzić sobie, posiadając jeden wielofunkcyjny garnek.
Jakie powinny być naczynia do gotowania w kuchni polowej? Lekkie i wytrzymałe. Najczęściej są wykonane z aluminium, które wyróżnia się niską wagą. Godne uwagi są naczynia składane, których górna część jest silikonowa.
Naczynia i sztućce turystyczne
Jeśli jesteś sam, swój posiłek możesz jeść z niewielkiego garnka, jednak w większej grupie konieczne będą talerze lub miski do podania. Nie zapominajmy też o widelcu, łyżce czy kubku. Oczywiście możesz postawić na jednorazowe naczynia, ale nie jest to rozwiązanie ekologiczne, nie jest również szczególnie praktyczne. Zdecydowanie najlepsze będą naczynia i sztućce turystyczne, na przykład zestawy. Wszystkie elementy powinny być lekkie i wytrzymałe, najczęściej wykonuje się je z wytrzymałego tworzywa lub metalu. Idealnie, jeśli można je wygodnie złożyć. Kompletując sztućce, nie zapomnij o nożu do krojenia lub wielofunkcyjnym scyzoryku.
Lodówka turystyczna
Biwakową kuchnię polową możesz wzbogacić w lodówkę turystyczną, jeśli tylko masz możliwość jej wygodnego przewiezienia. Będzie niezastąpiona zwłaszcza latem, kiedy żywność szybko się psuje, a także w przypadku gdy do najbliższego sklepu jest bardzo daleko.
Żywność
W nowoczesnej kuchni polowej nie powinno zabraknąć liofilizatów. To żywność, która jest pełnowartościowa, a jednocześnie błyskawiczna w przygotowaniu. Można nawet jeść ją bez zabierania zbędnych misek, wprost z opakowania. Brzmi idealnie? Jej wadą jest niestety dość wysoka cena. W tradycyjnej turystycznej kuchni polowej królują również oczywiście konserwy, gotowe dania, produkty instant i wszystkie inne sprytne rozwiązania, które pozwolą na szybkie przyrządzenie ciepłego posiłku.
Gotowy do podróży? Czas sprawdzić w praktyce, jak sprawdzają się rozwiązania, które wybrałeś. W trakcie każdej wyprawy nauczysz się czegoś nowego, co pozwoli ci ulepszyć swoją turystyczną kuchnię, aż w końcu stanie się idealna.
Natalia Dymarczyk
Natalia Dymarczyk

Absolwentka polonistyki na Uniwersytecie Gdańskim. Miłośniczka bliskich i dalekich wędrówek, po których chętnie zasiada do klawiatury. Lubi pisać o rodzicielstwie, aktywności i życiu codziennym