jak wybrać grill turystyczny

Grill turystyczny: jak go wybrać

on Maj 14 | in Turystyka | by | with No Comments

Zbliżają się wakacje, a więc czas mistrzostw w narodowym sporcie Polaków – w grillowaniu. Potrawy przyrządzane w plenerze często smakują nam dużo lepiej niż te domowe, jednak do ich przygotowania konieczny jest grill turystyczny. Podpowiadamy, jak go wybrać.

Wakacyjne wyjazdy czy spontaniczne wycieczki plenerowe nie mogą się wręcz obyć bez aromatu piekącego się na grillu mięsa i skwierczącego tłuszczu kapiącego z gorącej kiełbasy. Jak wybrać odpowiedni sprzęt na letnie przygody?

Jednorazowy czy wielorazowy

Od niedawna na polskim rynku dostępne są tanie grille jednorazowego użytku, które świetnie sprawdzają się w przypadku wyjazdu pod namiot czy na festiwal, czyli wszędzie tam, gdzie ważna jest przede wszystkim mobilność. Ich niska cena sprawia, że po zakończeniu grilla nie jest nam żal go wyrzucić, a to zaoszczędza fatygi transportowania sprzętu do domu. Kupno grilla jednorazowego to świetne rozwiązanie, jeśli organizujemy takie wyprawy sporadycznie. W przypadku częstego grillowania warto zaopatrzyć się w grill turystyczny. To dużo większy wydatek, ale na szczęście jednorazowy, więc koszt grilla z czasem nam się zwraca.

Rozmiar

Grill turystyczny swoją budową przypomina klasyczny grill ogrodowy, lecz znacząco różni się od niego rozmiarem. Sprzęt przeznaczony do biesiadowania w plenerze jest zwykle mniejszy i lżejszy od swojego stacjonarnego odpowiednika, ale jednocześnie cechuje go dużo większe zróżnicowanie pod względem wymiarów. Przy zakupie warto zatem przeanalizować swoją „sytuację towarzyską”, uwzględniając przede wszystkim liczbę osób, które będą nam towarzyszyły w grillowaniu. Na dwie lub trzy osoby wystarczy sprzęt o niewielkiej średnicy, natomiast do zabawy w szerszym gronie przyda się urządzenie z większym rusztem, na którym w tym samym czasie będziemy mogli upiec kilka kiełbasek więcej. Nie warto kupować dużego grilla „na zapas”, ponieważ takie urządzenia trudniej jest przetransportować oraz ogrzać do odpowiedniej temperatury.

Z pokrywą czy bez

Dla nadzwyczajnych głodomorów doskonałym wyborem będzie grill turystyczny zaopatrzony w pokrywę. Ma ona duży wpływ na zwiększenie temperatury we wnętrzu urządzenia, dzięki czemu mięso, warzywa i ryby pieką się dużo szybciej. Niestety za grill zaopatrzony w pokrywę trzeba zapłacić więcej niż za zwykłe urządzenie.

Na co zwrócić uwagę?

Przy kupnie urządzenia do grillowania należy je najpierw dokładnie obejrzeć. Upewnij się, czy jest stabilne, a wszystkie jego elementy są łatwe do demontażu i umycia. Niezwykle istotną kwestią jest także budowa rączek i uchwytów grilla – muszą być ergonomiczne i nie przewodzić ciepła. Do niektórych urządzeń turystycznych w zestawie dokładane są również pokrowce, które zacznie poprawiają komfort ich użytkowania i transportu.

Duży wybór grillów turystycznych znajdziesz TUTAJ.


Pin It

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


× 7 = czternaście

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

« »

Scroll to top