Powód, dla którego wiele osób rezygnuje z hodowli kapibary w domu, to niska odporność zwierzęcia na niskie temperatury. Z tego powodu w okresie późnej jesieni, zimy i wczesnej wiosny należy trzymać kapibarę w zamknięciu – w przeciwnym razie jej żywot szybko się zakończy.
Osoby, które interesuje kapibara w domu, powinny pamiętać, że jest to zwierzę stadne. Jeśli nie zapewni się mu odpowiedniego towarzystwa, bardzo szybko zacznie czuć się osamotnione i wystraszone, co przełoży się na fatalny stan jego zdrowia. Optymalna liczba zwierzaków na początek to trzy – jeden samiec oraz dwie samice. To oczywiście generuje koszty – jako że jedna kapibara kosztuje około 7 tysięcy złotych, łącznie należy liczyć się z wydatkiem w wysokości około 20 tysięcy. Dodatkowo należy wziąć pod uwagę wydatki związane z budową wybiegu, zimowego pomieszczenia dla zwierzaka oraz stawu.
Aby utrzymać kapibarę w zdrowiu, należy zapewnić jej dostęp do odpowiedniego pokarmu. Jest to zwierzę roślinożerne, ale dość wybredne – je tylko kilka gatunków roślin.
Najważniejsze, co należy zapewnić temu dużemu gryzoniowi, to świeże siano – dorosła kapibara zjada go nawet 3 kilogramy na dzień. Ponadto w diecie zwierzęcia powinny znaleźć się:
• pomarańcze,
• jabłka,
• marchewki,
• brzoskwinie,
• śliwki,
• dynie,
• truskawki,
• papaje,
• porzeczki,
• banany.
Ponadto należy pamiętać, że aby kapibara domowa rosła zdrowo, należy zapewnić jej suplementację witaminy C.