gdzie można rozpalić ognisko zgodnie z przepisami

Techniki gotowania na ognisku

on Maj 10 | in Ciekawostki, Turystyka | by | with No Comments

Biwakujecie lub wybieracie się ze znajomymi na weekendowe ognisko? Zobaczcie, jak przyrządzić niezwykłe dania z ogniska! Kiełbasa z kija i ziemniaki z żaru to nie jedyne opcje. Przedstawiamy techniki gotowania na ognisku: upiecz chleb, ugotuj doskonałą zupę i usmaż jajecznicę! Zostań mistrzem kuchni polowej!

Czas spędzony poza domem może być wspaniałym doświadczeniem. Ognisko jest jednym z nich. Nie wyobrażamy sobie obozów, wakacji pod namiotem i survivalowych wypraw bez niego! Trzaskające iskry i ciepłe światło płomieni przecinające ciemność zmierzchu (i ten wspaniały swąd dymu, którym przesiąkają nasze ubrania) nie mają sobie równych. Potrawy z ogniska zawsze przywodzą nam na myśl stare, dobre czasy. Najlepszym w nim jest to, że możesz ugotować na nim wszystko! Nie dźwigaj grilla i nie martw się o odpowiednie kije do pieczenia kiełbas. Przedstawiamy różne techniki gotowania na ognisku. [Sprawdź, w jakich miejscach rozpalanie ogniska jest dozwolone - bez ryzyka mandatu. Więcej przeczytasz TUTAJ.]

1. Gotowanie nad płomieniami

Starym, dobrym sposobem, z którego korzystali traperzy, podróżnicy i myśliwi jest gotowanie nad płomieniami. To najprostsza z technik, umożliwiająca przygotowanie większości dań: z rusztu, przyrządzanych na patelniach i w garnkach. Możecie tu zastosować dwie najpopularniejsze metody:

  • budując prowizoryczną „kuchenkę”: po dwóch stronach paleniska należy zbudować murki sięgające powyżej wysokości ognia – między nimi możemy ustawić ruszt do grillowania, postawić garnek żeliwny/patelnię lub położyć szaszłyki;
  • ustawiając trójnóg: to technika pozwalająca na zawieszenie garnka lub rusztu nad paleniskiem. Świetnie sprawdza się do dań pieczonych/grillowanych oraz do gotowania zup i potrawek.
techniki gotowania na ognisku

Źródło grafiki: http://www.emporia.edu

2. Gotowanie z kija

O dziwo nie chodzi tylko o smażenie kiełbasek czy pieczenie pianek marshmallow (marzenie z dzieciństwa po obejrzeniu kilku amerykańskich filmów). Okazuje się, że w ten sposób możemy ugotować bardzo dużo ciekawych przysmaków. Służą do tego specjalne, żeliwne patelnie i opiekacze. Jeżeli dobrze przypilnujesz dania, to dzięki nim Twój kempingowy omlet równomiernie upiecze się z dwóch stron. Możesz na nich przygotować ciasta, naleśniki, omlety, podpiec mięso, a nawet usmażyć popcorn.

3. Gotowanie w płomieniach/żarze

Ta technika wykorzystuje wysoką temperaturę paleniska. Doskonale sprawdza się do potraw, które wymagają dobrego przepieczenia. W żarze możecie zagrzebać potrawy zawinięte w folię aluminiową lub zamknięte w metalowej puszce (np. takiej jak po fasoli konserwowej). W płomieniach upieczecie nawet chleb! Piekąc dania na żarze, warto podłożyć kamienie lub metal (łańcuchy, płytka metalowa).

techniki gotowania na ognisku

Chleb upieczony w ognisku, źródło: http://www.thereadystore.com

4. Duszenie w ziemiance (obkładanie żarem)

To bardzo dobra technika do duszenia potraw. Żeliwny kociołek umieszczany jest we wcześniej przygotowanym dole i obkładany żarzącymi się węglami. Dzięki temu danie gotuje się równomiernie. Długo duszona potrawka jest niezwykle aromatyczna i zachowuje wszystkie walory smakowe.

techniki gotowania na ognisku

Źródło grafiki: http://www.fieldandstream.com

5. Pieczenie w polowym piecyku

Polowy piecyk nie czerpie energii bezpośrednio z ogniska, a wykorzystuje emitowane przez płomienie ciepło. Temperatura odbija się od folii aluminiowej, którą obłożony jest stelaż, i podgrzewa potrawę. To metoda popularna wśród wędkarzy i myśliwych.

techniki gotowania na ognisku

Źródło grafiki: http://www.fieldandstream.com

 

Pin It

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


6 − = cztery

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

« »

Scroll to top