Spotkasz je w najbardziej ruchliwych punktach miasta. Są mobilne: w jednej chwili stoją na rogu ul. Głównej, za 15 minut serwują po drugiej stronie Rynku. Food Trucki - ciężarówki wypełnione dobrą kuchnią, zdrowym i smacznym fast foodem. Każdego miesiąca na polskie ulice wyjeżdża ich coraz więcej. Ekipy zmotoryzowanych restauracji tworzą młodzi, aktywni, przedsiębiorczy, zdeterminowani i kreatywni miłośnicy gotowania. Mieszkają w większych miejscowościach, codziennie obserwują tamtejszy zgiełk i bieganinę. Wiedzą, czego potrzebuje spóźniony na zajęcia student i biznesmen w rozerwany między jednym spotkaniem a drugim. To, co ich łączy, to jedzenie! Szybkie, wygodne i smaczne (i często dużo zdrowsze!).
Food trucki cieszą się ogromną popularnością. Mają swoje strony internetowe, fanpejdże, fanów związanych z ruchem "spotted". Najlepszą zabawą jest właśnie śledzenie food trucków. Łasuchy dużo dadzą za informację o aktualnej lokalizacji poszukiwanej ciężarówki. Nie zawsze się udaje.
Dla tych, którzy nie mieli dotychczas okazji zapoznać się z jadłospisem food trucków, organizowane są festiwale ulicznego jedzenia. Oprócz tymczasowych stoisk lokalnych producentów i restauratorów goszczą na nich również food trucki. Festiwale i zloty food trucków organizowane są we wszystkich większych miastach Polski. To świetna okazja, żeby spróbować znanych (owianych legendą) potraw podawanych przez mobilna kuchnię. Imprezom towarzyszy bardzo radosna i apetyczna atmosfera.
Zloty food trucków to nie tylko fantastyczne jedzenie. W dzień zlotu miejsce imprezy zmienia się w galerię dla miłośników designu i motoryzacji. Mobilna restauracja nie miałaby tego samego zasięgu bez charakterystycznych dekoracji, gadżetów i malunków na karoserii. Przestrzeń jest ciekawa i inspirująca. Specyficzny klimat przyprawia posiłek. Nic więc dziwnego, że tak trudno odtworzyć smak potraw w domowej kuchni.
Musicie koniecznie zobaczyć to na własne oczy i posmakować!